cropped-cropped-LOGO-1.png
Audiovisuele media Digitale media Immersive spatial design
Audiovisuele media Digitale media Immersive spatial design

STUDIO

TA & CO

project: Beacon

Beacon is een circulair project waarin oude materialen worden hergebruikt tot nieuwe inzichten. In dit geval is er gekozen gebruik te maken van oude TL bakken die in onze werkplek aan het plafond hingen. Deze, nog in prima staat, TL bakken waren veruit zonde om weg te gooien. Waarna het idee van deze te hergebruiken mij begon te triggeren. Hun perfecte vierkante vorm maakt het dat ze mooi in een kubus vorm passen, vandaar vorm.


Door het gebruik van oude TL buizen, die bestaan uit oude & nieuwe TL’s, krijg je een poëtisch spel aan individuele branduren waarbij niemand weet hoe de lampen reageren met de tijd. De hierbij extra technische uiitdaging ze individueel te laten knipperen houdt in dat de ene lamp het snelle begeeft dan de ander. De kracht hiervan is dat elk individu dit object anders ervaart en elkaar uitdaagd er op hun eigen manier naar te kijken.


process:
Deze TL bakken kwamen in de vorm van 8 uit het plafond zetten en waren in mijn ogen letterlijk te robuust om ‘even naar het grofvuil te brengen’.
De duurzame jongen in mij vond het écht te zonde om hiermee onderdeel te worden van het afval probleem.
Het idee hier iets van te maken was dus eigenlijk erg sporadisch in mij opgekomen. Na het bewaren van de TL bakken was het testen welke TL’s nog prima werkte en welke vervangen moesten worden.


Hiernaast was het uitzoeken van de houtconstructie de volgende uitdaging. Na een aantal schetsen en kleine tests was er een relatief simpele houtconstructie uitgekomen die het geheel goed vast wist te houden wat hem uiteindelijk tot zijn uiteindelijke vorm heeft gebracht.


De meeste tijd is in het technische process gaan zitten. Want mijn Arduino & sensoren kennis was immers nog niet helemaal op het juiste peil. Ik stoote eigenlijk perongeluk op de wereld van relays, en zag na een aantal tests hier pas de meerwaarde van in. Een relax kan een simpele stroomtoevoer aan en uit zetten op een trigger die Arduino aanleveren kan. Na het aanschaffen van een 8-voudige relay-board was het het moment om alle TL kabels voor te bereiden op de aansluiting in het relay. Deze kabels moesten worden gesplit waarna de 5V aangesloten moest worden op het relat en de GND en Aardelijn onaangeraakt moest blijven. Deze stevige kabels waren een goede uitdaging om aan te sluiten wegens hun dikte. Maar na veel moeite is het gelukt.


De arduino code is relatief simpel. De sensor meet op aan welke kant er iemand staan, en aan de andere kant gaat de TL bak aan die binnen arduino een simpel relay-cijfer heeft gekregen. (relay 1 gaat aan, betekend dat TL bak 1 aan gaat.) Door de code binnen arduino te houden is het nu een simpel plug & play systeem geworden waar verder niets voor nodig is. Simpel te verplaatsen en simpel aan te sluiten dus. Dit project zie ik eerder als een V1 / werkend prototye. Zijn vorm is niet ideaal en je ziet dat het een DIY houtconstructie is. Wellicht zoek ik iemand die mij hierin kan helpen.


concept: Tarn Joosting Bunk

uitvoering: Tarn joosting Bunk